Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie en Kinderslaapoefentherapie


Wat is slaapoefentherapie?

 

Wanneer jij of je kind slaapproblemen heeft kan je een afspraak maken voor slaapoefentherapie.


Tijdens de slaapoefentherapie ga ik samen met jou uitgebreid kijken naar wat jouw slaapproblemen zijn. Waar heb je het meeste last van? Hoeveel uur slaap je per nacht? Wat doe je de uren voordat je naar bed gaat? Hoe ziet jouw hele dag eruit? Pieker je veel? Beweeg je voldoende op een dag? Heb je veel stress? Heb je pijn? Wat zijn je bedtijden? Heb je moeite met inslapen of juist met doorslapen? Word je ’s ochtends veel te vroeg wakker? Etc…….. De antwoorden op dit soort vragen ga ik samen met jou in kaart brengen. Dit noemen we de 24 uurs cirkel. Slapen is een 24 uursgebeuren.

Je krijgt informatie over hoe een nacht slapen er uit ziet. Jouw slaapcyclus bestaat uit een lichte slaap, een diepe slaap en een REM slaap (droomslaap). Per nacht heb 4 a 5 slaapcycli.

We gaan het hebben over jouw bioritme of te wel het ingebouwde dag en nachtritme, je biologische klok. Leef je volgens jouw biologische klok? Ben je een ochtend- of avondmens? Wat kunnen we hierin verbeteren/veranderen?

Hoeveel slaapbehoefte heb jij passend bij jouw dag invulling en je leeftijd. Ben je ’s avonds als je naar bed gaat slaperig? Dit noemen we slaapdruk. Hoe langer je wakker bent hoe hoger je slaapdruk wordt.

En dan een hele belangrijke: Je gedachtewereld beïnvloedt je slaap!

 


Waarom slapen zo belangrijk is?


Tijdens je slaap herstelt je lichaam en verwerkt je brein alles wat het de dag heeft meegemaakt.

Tijdens de diepe slaap vertraagt je hersenactiviteit nog verder dan bij de lichte slaap zodat er in je lichaam herstelprocessen kunnen plaatsvinden. Bijv: het aanmaken van groeihormoon.

Tijdens je REM slaap (droomslaap) is je hersenactiviteit het grootst. Dit kun je vergelijken met de hersenactiviteit die je hebt als je wakker bent. De spierspanning in jouw lichaam is dan laag en dat is maar goed ook want anders zou je misschien je dromen gaan uitvoeren. Men denkt dat je tijdens de droomslaap informatie en emoties verwerkt.

 


Heb je eigenlijk wel een slaapprobleem?


De gedachte dat je een slaapprobleem hebt kan ertoe leiden dat je een slaapprobleem krijgt. Dus check onderstaande punten even:

Het helemaal normaal als je niet meteen als een blok in slaap valt. Hier mag je gerust een half uur over doen. Als je paar keer per nacht kort en in sluimerende toestand wakker wordt is dat ook geen probleem. Een of twee keer per nacht moeten plassen betekent niet dat je een slaapprobleem hebt. De ene keer slaap je gewoon beter dan de andere keer.

 


Hoe behandel je slaapproblemen?


Slapen is gedrag en dat kun je opnieuw aanleren.

Zo ga krijg je opdrachten, adviezen om het bed weer te leren verbinden met slaap en werkactiviteiten buiten het bed te houden.

Soms is het nodig om met slaaprestrictie te gaan werken. Het doel hiervan is dat je steeds meer drang krijgt om te gaan slapen. Dus als je naar bed gaat is je slaperigheid zo groot dat je in slaap kan vallen. Dit wordt afgestemd op jou!

Ontspanningsoefeningen gaan je helpen om beter te kunnen in- en doorslapen. Dit zijn niet alleen ontspanningsoefeningen die je doet vlak voordat je gaat slapen, maar juist ook overdag. Schrik niet dit zullen oefeningen zijn die goed bij jou passen en makkelijk uitvoerbaar zijn.

Piekergedachten gaan we aanpakken door middel van cognitieve interventies.  Ik zal je helpen hoe je het piekeren, malen en niet helpende gedachten kunt aanpakken.

Voorbeelden van gedachten die je niet gaan helpen om beter te slapen:

 

 • “ik zal vannacht toch weer slecht slapen”
 • “ik ben nu veel te moe om iets aan mijn slaapprobleem te doen”
 • “met zoveel pijn kan ik toch echt niet slapen”
 • “als ik maar niet weer wakker wordt vannacht”
 • “het is pas vier uur en ik ben al wakker”
 • “wat ben ik toch een pechvogel dat ik niet gewoon kan slapen”
 • “ik moet vannacht echt goed slapen anders verknal ik mijn examen”Dit soort gedachten maken je juist meer alerter dan dat je graag zou willen. Je hersenen worden juist heel actief door deze gedachten en dat is niet wat je nodig hebt als je wilt slapen! Door oefeningen en inzicht te krijgen van dit soort taferelen in je hoofd is het mogelijk om deze gedachtes te veranderen of zelfs uit te schakelen.

Samengevat een behandeling voor slaapproblemen betekent dat we gaan werken aan je gedrag door je gedachten en de invulling van je dag onder de loep te nemen. Dit doen we door te praten en gedachten uitwerken op papier. Daarnaast worden er oefeningen aangeleerd die je thuis zelf kunt uitvoeren. Het is een soort puzzel waar we samen mee aan de slag gaan.

 


Voor wie is slaapoefentherapie?


Slaapoefentherapie is voor volwassenen, pubers, kinderen die moeite hebben met slapen. Bij kinderen en baby lijdt het hele gezin onder een kind dat moeite heeft met slapen. Ouders krijgen dan adviezen hoe om te gaan met een kind dat slaapproblemen heeft.

Welke slaapstoornissen behandelt een slaapoefentherapeut?


 • Inslaapproblemen
 • Doorslaapproblemen
 • Te vroeg wakker worden
 • Stress gerelateerde slaapproblemen
 • Slaapproblemen bij chronische pijn of andere ziekten (zoals MS, parkinson, CVS, fibromyalgie, neurologische aandoeningen)
 • Leeftijdsgebonden slaapproblemen (bij pubers verandert de biologische klok)
 • Gedragsmatige slaapproblemen
 • Slaapproblemen bij lichte angst en depressie
 • Tips voor het leren omgaan met wisselingen in je bioritme bijvoorbeeld door met diensten te werken of jetlags.
 • Onjuist slaapgedrag
 • Een goede slaap hygiëne (wat jouw kan helpen om zo goed mogelijk te slapen, denk aan: vaste bedtijden, niet tot 22 uur sporten en om 22.30 uur willen slapen, schermpjes in bed over het naar bed gaan, alcohol, cafeïne inname, studeren vlak voordat je gaat slapen etc….)

 

 

Tarieven slaapoefentherapie

 

De duur van een behandeling oefentherapie is meestal een uur.

 

Tarief:

Behandeling van een half uur     € 40,- (na 18 uur € 48,-)

Behandeling van een uur:          € 80,- (na 18 uur € 88,-)

 

De behandeling worden geheel of gedeeltelijke vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de aanvullende verzekering en uw zorgverzekeraar.

Om de zorg te kunnen bieden waar men recht op heeft heb ik sinds 2019 niet meer met alle zorgverzekeraars een contract. Check uw zorgverzekering goed zodat u niet voor verrassingen komt te staan.


Voor meer informatie: 

https://www.slaapoefentherapie.nl/